Folkemødet dag 3: #engagerdig

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Lørdag på Folkemødet blev en dag i debattens tegn, først hos Rektorforeningen, så til DM i Debat på Gæstgiveren og til sidst i vores eget telt, hvor vi havde inviteret ungdomspolitikere fra alle partier indenfor til en snak om fremtidens gymnasium.

Hvordan skaber vi engagement i gymnasiet? 

Under hashtagget #engagerdig havde Rektorforeningen inviteret til debat om hvordan vi skaber engagement i gymnasiet. Clement Kjærsgaard åbnede debatten: Hvor er det dejligt at være til et debatarrangement, hvor panelet faktisk består af folk som ikke er enige, et panel, som bestod af repræsentanter fra forskningen, DGS, Gymnasielærerforeningen og Rektorforeningen. Fra Globale Gymnasier var vi også mødt talstærkt op. Linjerne blev hurtigt trukket op: Er det rektorer, lærere eller elever der har ansvaret for det manglende engagement? Skyldes det ikke-engagerende undervisning eller elevers lade holdning? Er gymnasiet for alment eller for specifikt? Og debatten blev ekstra ophedet da en gymnasielærer blandt publikum påpegede at selveejeloven havde ændret gymnasiernes tilgang til den enkelte elev. Eleverne fra Globale Gymnasier tog del i debatten og gav deres egne personlige bud på hvorfor der manglede engagement i gymansiet og hvordan dette kunne ændres. 

DM i Debat

Fra Rektorforeningens telt gik vejen videre til Gæstgiveren, hvor Dansk Ungdoms Fællesråd og Politiken afholdte finalen af DM i Debat; en konkurrence hvor engagerede unge politikere og frivillige battler om bedste retorik. I finalen var formanden for Venstre Ungdom, Konservativ Ungdom, et medlem fra Socialitisk Ungdomsfront og en jurastuderende, som kæmpede om titlen. Finalen var en hæftig tenniskamp; argumenter blev kastet op i luften for straks at blive slået i jorden af modstanderen, tempoet højt og 

Os fra Globale Gymnasier var imponeret over de unge finalisters eminente retoriske rygsæk og fik et par tricks til hvordan vi kan pifte kommende fremlæggelser lidt op med på vejen. 

Ungdomsdebat om fremtidens gymnasium

Vi fortsatte debatten i vores eget telt, hvor vi havde inviteret ungdomspolitikere fra alle partier til en snak om fremtidens gymnasium. Det udelukkende mandlige panel blev linet op bag vores telt, på Kampeløkken havn, så forbipasserende kunne lytte med. De engagerede unge mænds snak blev styret med hård hånd af Sofie og Nina, som havde fået rollen som Clement Kjærsgaard i dagens anledning. Under debatten blev det tydeligt, hvordan de forskellige ungdomspartier så på uddannelse (og samfund), som Anna og Cecilie fra Langkjær udtrykte det:

Det bliver nemmere at huske hvad de forskellige partier står for nu når vi har hørt dem alle sammen tale om det samme emne.

Et kæmpe regnskyld og tonerne fra Loveshop markerede slutningen på Folkemødets sidste dag – en dag i debattens tegn – og vi drog alle våde, glade og trætte tilbage til hytten.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top