Blog fra Kenya VI: Rejsen hjem eller Rejsen videre

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Dette kommer til at være mit sidste blogindlæg her på siden. Jeg rejser hjem fra Kenya på søndag, d. 31. maj. Så jeg synes, det ville være passende at skrive lidt om det ‘at rejse hjem’ som afslutning på en blog, der ofte har handlet om, hvad det betyder at rejse ud i verden.

Jeg har her hentet lidt inspiration fra den bog, jeg sidste weekend tyede til i mangel på internet (og strøm). Den indeholdt nemlig en variation over Heraklits gamle lignelse om, ‘at man ikke kan krydse den samme flod to gange’ – fordi man er en anden, og floden er en anden. Forfatteren – Paolo Coelho – formulerede det nogenlunde således: Efter en meningsfuld rejse rejser man ikke hjem. Man rejser videre.

Det er jo meget heldigt – eller god smag? – at jeg læser den bog nu på sidste del af en lang og for mig meningsfuld rejse. Men hvad betyder det for andre? Hvad betyder det for vores forståelse af at være ’globale’?

Jeg tror, at Coelho mener, at en ’rigtig’, meningsfuld rejse ikke bare ændrer vores omgivelser – tager os ud af en vant sammenhæng og sætter os ind i en ny – men også ændrer vores holdning. Vores måde at forstå vores omgivelser på.

Det, synes jeg, lyder som et godt bud på hvordan man bliver mere global; at få udfordret vores tanker og fordomme i fremmede kontekster. Og hvad der måske er endnu vigtigere: At tage de ændringer med hjem igen. At få dem til at passe ind i vores egen verden, i stedet for at tænke at de kun hører til ’ude i verden’. For i sidste ende er det vel den samme verden, der her er tale om?

Forstå mig ret: At kalde hele verden for ’sin egen’ betyder ikke, at man kan (eller bør) te sig, som om man ejer den. Så er man ikke global, bare arrogant – og sikkert ikke særlig velkommen derude. Måske er det, jeg egentlig mener, at man kan tænke på hele verden som sit hjem (så fik jeg alligevel brug for det ord!). Som et sted man føler sig velkommen – men også et sted, man passer på og behandler med respekt.

Tak fordi I læste med – og hvis I har spørgsmål eller kommentarer til nogle af mine tanker her, så tøv ikke med at tage fat i mig, selv om jeg måske ikke er i GG længere. Som det bør fremgå af indlæggene, har jeg for det meste mod på at vende mine tanker – også med fremmede.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2115″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”large”][vc_single_image image=”2129″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top