Elever på KG inviterer til temadag om flygtninge

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Her er helt stille. Vi sidder i den store foredragssal på Københavns Åbne Gymnasium med 13 klasser, og alle lytter. Opmærksomheden er rettet mod Habib og Morten fra Trampolinhuset, der åbner temadagen om den aktuelle flygtningesituation ved at sætte ansigt på en af de mange skæbner, vi hører om dagligt i medierne.
Morten og Habib svarer gerne på spørgsmålene fra salen, og det fremgår tydeligt, at mange af eleverne er stærkt optagede af temaet, der sætter rammerne for dagen. Det er en gruppe elever fra 3.e på Københavns Åbne Gymnasium, der har taget initiativ til at udvikle og afholde temadagen for deres medstuderende. “Formålet med dagen er at sprede kendskabet til flygtningekrisen og belyse de forskellige perspektiver, der er”, forklarer de i fællesskab. Eleverne lægger vægt på, at de fik stor opbakning fra rektor Anne-Birgitte Rasmussen i form af en sum penge til eksterne foredragsholdere og assistance fra to lærere samt opbakning fra alle de lærere, der har arrangeret workshops til dagen.
“Vi oplevede, at der var mange, der var meget optagede af flygtningekrisen, men også at eleverne manglede viden”, forklarer skolens globale elevgruppe, som har været med til at støtte op om initiativet og været med i planlægningsprocessen op til dagen. “Vi kom hele tiden til at snakke om det i undervisningen uden egentligt at tale ud om det. Man kunne mærke, at folk var frustrerede og talte forbi hinanden. Vi håber, at alle elever efter dagen i dag får en fælles forståelse at tale ud fra”, tilføjer de. Det har været frivilligt for skolens klasser at tilmelde sig dagen, og med 13 klasser har der været stor opbakning til det elevstyrede projekt.
Det indledende oplæg fra Tramplinhuset skal samle alle de deltagende klasser, inden alle elever sendes ud på en af de 14 workshops, som de på forhånd har tilmeldt sig. Det er både skolens lærere og eksterne oplægsholdere, der faciliterer dagens workshops, der sætter fokus på vidt forskellige ting som storytelling, klimaflygtninge, aktivisme på sociale medier og flygtninge i litteraturen. Globale Gymnasier hopper med i lokale 323, hvor Amnesty International står for dagens workshop. Her bliver eleverne præsenteret for Gonzalo Vargas’ egen historie som flygtning fra Chile under Pinochet, inden de bruger fortællingen som afsæt til en kvalificeret debat om demokrati, uenighed og konflikthåndtering. Og om betydningen af uddannelse og oplysning ikke mindst.
Efter dagens workshops samles alle elever til en café, hvor de præsenterer produkterne fra deres workshop. Her kan de også købe kaffe, te og kage, og overskuddet fra salget doneres til Dansk Flygtningehjælps landsindsamling.
Følg med på bloggen Live fra Globale Gymnasier, og læs om den globale elevgruppes egne erfaringer med dagen. [/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2529″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”large”][vc_single_image image=”2530″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”large”][vc_single_image image=”2531″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]