Biologi: Mikroorganisme i mælk

Med støtte fra Udenrigsministeriets Oplysningspulje                                   

I forløbet arbejder eleverne med mikroorganismer og undersøger, hvordan mælk bliver konserveret på forskellige breddegrader.

Formål
Eleverne får viden om mikroorganismers vækstbetingelser og hvordan de kan bruges til at konservere mælk fra forskellige husdyr fra forskellige kulturer og på forskellige breddegrader.

Materiale

– Evt. sider fra Biologi i udvikling B, s. 105-106 om mikrobiologi. 
– Biologi i udvikling C, s. 17-21. 
– Bioteknologi fra Systime (Tema-modul: Mælkens indholdsstoffer). 
– Teknologihistorie fra Systime: 2.3.5 Mælkeprodukter. 
– dokumentaren og artiklen “Hvor stammer vi fra?” 
– https://www.youtube.com/watch?v=Q3YK4_mUSk8
– https://politiken.dk/live/livepodcast/art5925920/Eske-Willerslev-Hvor-st… 
– https://da.ripleybelieves.com/countries-who-drink-most-milk-3347 
– https://videnskab.dk/krop-sundhed/maelk-giver-storre-chance-overlevelse 
– https://videnskab.dk/krop-sundhed/maelk-maelk-og-atter-maelk
– https://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/tre-mutationer-der-aendrede-me…
– http://nyheder.tv2.dk/id-51132550 
– https://mejeri.dk/sundhed/maelkens-naeringsstoffer/laktoseintolerance 
– https://samvirke.dk/artikler/hvis-du-ikke-taler-laktose-kan-du-godt-spis… – Bioteknologi A, Bind 1, s. 145-150. 
– Stenaldermennesket lavede også ost: https://politiken.dk/viden/art5429145/Ark%C3%A6ologer-har-fundet-verdens…

– Evt. sider fra Biologi i udvikling B, s. 105-106 om mikrobiologi. 
– Biologi i udvikling C, s. 17-21. 
– Bioteknologi fra Systime (Tema-modul: Mælkens indholdsstoffer). 
– Teknologihistorie fra Systime: 2.3.5 Mælkeprodukter. 
– dokumentaren og artiklen “Hvor stammer vi fra?” 
– https://www.youtube.com/watch?v=Q3YK4_mUSk8
– https://politiken.dk/live/livepodcast/art5925920/Eske-Willerslev-Hvor-st… 
– https://da.ripleybelieves.com/countries-who-drink-most-milk-3347 
– https://videnskab.dk/krop-sundhed/maelk-giver-storre-chance-overlevelse 
– https://videnskab.dk/krop-sundhed/maelk-maelk-og-atter-maelk
– https://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/tre-mutationer-der-aendrede-me…
– http://nyheder.tv2.dk/id-51132550 
– https://mejeri.dk/sundhed/maelkens-naeringsstoffer/laktoseintolerance 
– https://samvirke.dk/artikler/hvis-du-ikke-taler-laktose-kan-du-godt-spis… – Bioteknologi A, Bind 1, s. 145-150. 
– Stenaldermennesket lavede også ost: https://politiken.dk/viden/art5429145/Ark%C3%A6ologer-har-fundet-verdens…

Øvelser

http://biologitiltiden.dk/kapitel/54/
– Opsøg information om mælkeproduktion i andre kulturer – evt kontakt direkte til kilden. 
– Undersøg og foklar, hvordan disse produktionsformer er opstået (natur, kultur mm).
– Forklar biologien, der ligger bag produktionsformen.  – Bestemmelse af protein i mælk: https://lmfk.dk/kemiforlaget/kemifortiden/data/biuretmetode.pdf
– Bestemmelse af calcium: Se Mejerikemi vejledningen.
– Opgave: http://www.bioteknologibogen.dk/includes/uploaded_files/1276868227rbrb.pdf
– Fremstilling af lactosefri mælk: ”Bioteknologi 4, tema 8” fra Nucleus.dk
Køb af osteløbe: Eksempelvis https://hjemmeriet.com/da/produkter.php?kat=29

Cases fra andre kulturer

– Afrikansk kamelmælk: https://www.food.dtu.dk/nyheder/2016/07/afrikansk-kamelmaelk-bliver-mere…
– Maasaier holder sig sunde trods fed kost: https://videnskab.dk/krop-sundhed/maasaier-holder-sig-sunde-trods-fed-kost
– Mælkeritidende: https://maelkeritidende.dk/
– Kan man drikke svinemælk?: https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/kan-man-drikke-svinemaelk 
– Skyr – det sagnomspundne surmælksprodukt: https://samvirke.dk/artikler/skyr-det-sagnomspundne-surmaelksprodukt 

Kernestof C-niveau og b-niveau

– Cellebiologi: Opbygning af pro- og eukaryote celler, eukryote celletyper og membranprocesser
– Mikrobiologi: Vækst og vækstfaktorer
– Makromolekyler: Opbygning af carbohydrater, lipider, proteiner og DNA
– Enzymer: Opbygning og funktion
– Biokemiske processer: Respiration og gæring
– Genetik og molekylærbiologi: Nedarvningsprincipper, proteinsyntese og mutation
– Evolutionsbiologi: Eksempler på evolutionsmekanismer
– Fysiologi: Oversigt over et udvalgt organsystem – det kunne være fordøjelsessystemet
– Økologi: Samspil mellem arter og mellem arter og deres omgivende miljø, energistrømme og biodiversitet

Globale kompetencer

– Global faglighed 
– Se dit fag i et større perspektiv
– Brug materiale fra forskellige lande og kulturer
– Interkulturel dannelse
– Forstå og respektér kulturelle normer og forskelle
– Horisont
– Skab nysgerrighed for at forstå andre kulturer
– Kaosparathed og handling
– Træn samarbejde og projektarbejde 

OM GLOBALE GYMNASIER

Scroll to Top