Undervisningsmateriale: Er litiumudvinding og grøn omstilling Bolivias nye guldæg?

Eleverne på Nykøbing Katedral skole lytter intenst til et teknisk oplæg om litiumudvinding i Bolivia. Juan Carlos Guzmán fra tænketanken CEDLA fortæller, at Bolivia tilsyneladende igen har fundet et ’guldæg’ i sin undergrund! Jagten på grøn omstilling har ført til en øget efterspørgsel på litium, som blandt andet bruges til batterier i computere og telefoner. Litium kan lagre energi, og derfor kan det også være en vigtig brik i spillet om at udvikle elbiler og lagre energi fra for eksempel vindmøller. Det lyder alt sammen meget tiltalende, men nu går Juan Carlos i gang med sætte litiumvindingen under et kritisk lys. Gennem en mængde slides opstiller Juan Carlos vigtige pointer, som skal overvejes, inden vi kaster os ud i litiumfeberen. Kommer udvindingen overhovedet befolkningen i Bolivia til gode? Hvad med forurenede spildstoffer fra produktionen? Hvis vi alligevel oplader vores elektriske apparater med el produceret med fossile brændstoffer, så er gevinsterne ved litium måske alligevel ikke så relevante? (I Danmark kommer ca. 50% fra vedvarende energi, mens 50% kommer fra fossile brændstoffer). Gennem IBIS har 5 skoler i Globale Gymnasier benyttet sig af muligheden for at få besøg af Juan Carlos. Oplæggene er en introduktion til et nyt undervisningsmateriale om litiumudvinding. Det elektroniske undervisningsmateriale er lige på trapperne, og vi sætter et link ind her på siden, så snart det offentliggøres.

Eleverne på Nykøbing Katedral skole lytter intenst til et teknisk oplæg om litiumudvinding i Bolivia. Juan Carlos Guzmán fra tænketanken CEDLA fortæller, at Bolivia tilsyneladende igen har fundet et ’guldæg’ i sin undergrund.

Jagten på grøn omstilling har ført til en øget efterspørgsel på litium, som blandt andet bruges til batterier i computere og telefoner. Litium kan lagre energi, og derfor kan det også være en vigtig brik i spillet om at udvikle elbiler og lagre energi fra for eksempel vindmøller.

Det lyder meget tiltalende, men nu går Juan Carlos i gang med sætte litiumvindingen i et kritisk lys. Gennem en mængde slides opstiller han vigtige pointer, som skal overvejes, inden vi kaster os ud i litiumfeberen.

Kommer udvindingen overhovedet befolkningen i Bolivia til gode? Hvad med forurenede spildstoffer fra produktionen? Hvis vi alligevel oplader vores elektriske apparater med el-produceret fossile brændstoffer, så er gevinsterne ved litium måske alligevel ikke så relevante? (I Danmark kommer ca. 50 % fra vedvarende energi, mens 50 % kommer fra fossile brændstoffer).

Gennem IBIS har 5 skoler i Globale Gymnasier benyttet sig af muligheden for at få besøg af Juan Carlos. Oplæggene er en introduktion til et nyt undervisningsmateriale om litiumudvinding. Det elektroniske undervisningsmateriale er lige på trapperne, og vi sætter et link ind her på siden, så snart det offentliggøres. I mellemtiden kan du via dette link læse en artikel om litiumudvinding fra IBIS.

Se undervisningsmaterialet “Lithium – Fra ressourceforbandelse til grøn omstilling” fra IBIS her.

Scroll to Top