Plastic Change
[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Hvorfor er der så meget plastik i verdenshavene?
Hvordan påvirker det os?
Ørestad Gymnasium har inviteret organisationen ’Plastic Change’ indenfor til en snak om den enorme mængde plastik der findes i vores havmiljø. Her startede journalist Lisbeth Engbo med at fortælle om en jordomsejling hun har været på med skibet ’Christianshavn’. Ombord på skibet var forskere der undersøgte mængden og typen af plastik i oceanerne. Jordomsejlingen kom bl.a. forbi isolerede stillehavsøer fyldt med plastikaffald på strandene og store mængder plastik i havet. Dette togt og flere andre siden hen, har været med til at kortlægge hvor globalt et problem plastikaffald er.
Problemet hænger ikke mindst sammen med at plastikaffaldet fordeler sig i store koncentrerede plastiksupper midt ude i Atlanterhavet, Stillehavet og det Indiske ocean. Undervejs forvitrer plastikken til mindre stykker, hvorefter det til sidst bliver til det man kalder mikroplastik som er nærmest umuligt at rense op af havet. Plastikdele bliver f.eks. spist af dyr, der ender med at dø, fordi der ikke er plads til rigtig føde, når deres maver er fyldt med plast. Når plastikken bliver til mikroplast, som er de helt små dele kan det indgå i fødekæden når fisk indtager det.
Hvor meget plastik er der i vores plejeprodukter?
Det testede en gruppe elever på Ørestad Gymnasium. Eleverne testede indholdet afmikroplastik i en række danske plejeprodukter og blev overraskede over hvor meget plastik visse produkter viste sig at indeholde. Mikroplastik der bliver skyllet ud i vores kloaker er især problematisk fordi det ikke bliver fanget i vores rensningsanlæg og dermed ryger direkte ud i vores havmiljø. Plastikaffald bliver hurtigt et globalt problem fordi plastikken via havstrømmene og vinde ender langt fra der hvor affaldet er skabt.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4795″ img_size=”large” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]