Aarhus Gymnasium mellem arabisk kultur og nordisk arkitektur

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]På Aarhus Gymasium har elever bygget et nordisk svar på den arabiske Mashrabiya. Projektet er udviklet med inspiration fra udstillingen Det Arabiske Nu – Arkitektur og Identiet på kunstmuseet Louisiana. 

Tekst: Anne Marie With Bøje, Aarhus Gymnasium

I megen moderne dansk arkitektur designes bygningerne med store vinduespartier. Dette er hensigtsmæssigt, fordi det lukker en masse dagslys ind i bygningen, hvilket der kan være behov for særlig i vinterhalvåret. Samtidig kan det have stor æstetisk værdi, hvis en bygning er placeret i et landskab, hvor det har været arkitektens intention at skabe samspil i mellem naturen udenfor og rummene indenfor.

I storbyens rum, hvor husene ligger tæt, og den visuelle kontakt imellem privatlivet og det offentlige rum udviskes af de store vinduespartier, er det derimod ikke altid hensigtsmæssigt. Her opstår et begrænset eller slet intet privatliv. Ofte ser man, at mennesker, der lever i stueetagerne, skærmer af på forskellig vis, f.eks. ved hjælp af lagner eller andre interimistiske løsninger, for at blive fri for indkig.

I den arabiske verden har man et element ved navn Mashrabiya. Det er en skærmvæg, der tjener som filter i mellem det private rum og det offentlige, og som samtidig filtrerer sollyset og tempererer rummet. På Aarhus Gymnasium har eleverne på Teknologi-og Designstudieretningen med udgangspunkt i den islamiske kanon for ornamentik designet et nordisk svar på et Mashrabiyamodul. Modulet er fremstillet af krydsfinérplader og ornamentikken tilvejebragt ved brug af stiksav og boremaskiner, for at give eleverne et forhold til samspillet mellem designkoncept, materiale og værktøj.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2640″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top