Global elevcamp? Ja, tak!

I sidste uge mÞdtes 56 elever fra Globale Gymnasiers elevgrupper pÄ Sct. Knuds Gymnasium i Odense til efterÄrets store elevcamp.

“Hvem skal jeg vĂŠre i gruppe med?”, spĂžrger Ahmad fra Langkaer Gymnasium og HF og kigger med sĂžgende Ăžjne ned over navnene pĂ„ deltagerlisten, da elevgruppen fra Langkaer som en af de fĂžrste ankommer til check-in i kantinen pĂ„ Sct. Knuds Gymnasium. Han er 3.g’er og har vĂŠret med pĂ„ Globale Gymnasiers elevcamps flere gange. Endelig skal han gense vennerne fra de andre elevgrupper!

Lige sÄ stor som gensynsglÊden er forventningerne til de 56 elever, der har krydset hele landet for at mÞdes to dage i Odense. Udover et stÊrkt socialt sammenhold giver campen en faglig indsprÞjtning ved at stille skarpt pÄ globale problemstillinger og deres mulige lÞsninger. Og her kommer Globale Gymnasiers elevgrupper ind i billedet: PÄ campen fÞlger vi op pÄ deres store engagement med workshops, der giver kompetencer til at bringe deres nye indsigt i spil hjemme pÄ gymnasierne.

LĂŠs Fyns Stiftstidendes artikel om elevcampen her.

VerdensmÄl og globale gÊster

Globale Gymnasier har valgt at gentage succesen fra tidligere Ă„r med et sammenhĂŠngende tema for campens workshops, der i Ă„r sĂŠtter fokus pĂ„ FN’s nye verdensmĂ„l. “Det er fedt at arbejde med noget, som sker ude i verden lige nu”, lyder tilbagemeldingen fra eleverne.

Eleverne er pĂ„ campen vĂŠrter for flere internationale gĂŠster: Joe Bonga fra ActionAid, Kenya og Anni Piertarinen samt Annikaisa Oksava fra Youth Academy, Finland. Joe Bonga stĂ„r sammen med Helle Skovmose fra Mellemfolkeligt Samvirke for en storytelling workshop, der bl.a. har til formĂ„l at give eleverne redskaber til at formidle viden om FN’s nye verdensmĂ„l videre pĂ„ deres eget gymnasium samt finde frem til en forstĂ„else af, hvilken rolle Danmarks spiller for opnĂ„elsen af nye verdensmĂ„l.

Hvor eleverne her leger investigative reporters, er der helt andre kompetencer i spil hos Youth Academy. Her er verdensmĂ„lene bogstaveligt talt pĂ„ tegnebrĂŠttet, nĂ„r eleverne bliver sat til at formidle verdensmĂ„lene gennem deres egne comic strips. “Remember everyone can draw. The message is the most important thing!”, minder Anni eleverne om, inden de med stor koncentration kaster sig over opgaven.

GĂžr eleverne til medskabere

FormÄlet med campen er at styrke sammenholdet mellem elevgrupperne, der til dagligt er fordelt ud over hele landet, samtidigt med at eleverne skal klÊdes pÄ til at arbejde lÞsningsorienteret med globale problemstillinger. Derfor sÊtter campens anden dag fokus pÄ, hvordan eleverne kan tage alt det, de lÊrer pÄ campen med hjem pÄ skolerne til deres medstuderende:

Youth Academy fra Finland afholder efter en smuk morgengĂ„tur i skoven ved Sct. Knuds Gymnasium en workshop om elevinddragelse og demokrati pĂ„ skolerne. Her opfĂžrer eleverne bl.a. lĂžsningen pĂ„ et hverdagsproblem pĂ„ skolen, som de Ăžnsker at lĂžse, som rollespil for de andre elever. Samtidig giver workshoppen mulighed for, at eleverne kan reflektere over deres egen uddannelse, idet de bliver konfronteret med grundlĂŠggende tanker og indretninger af det finske skolesystem: “Det er noget af det bedste, jeg har oplevet i GG-regi”, siger en af de erfarne deltagere.

Under elevcampen tager nye idéer og mÄlsÊtninger for elevgruppearbejdet form pÄ den store, fÊlles Wall of Ideas. Som det sidste pÄ campen udvikler eleverne pÄ baggrund af ideerne en konkret handlingsplan for efterÄrets aktiviteter sammen med deres Globale Gymnasier koordinatorer.

Nu glÊder vi os til at se, hvordan elevgrupperne gÞr alle deres projekter til virkelighed, og det vil vi selvfÞlgelig fÞlge op pÄ i Globale Gymnasiers nyhedsbreve i lÞbet af efterÄret. Tilbage er der for os kun at sige tak for to meget inspirerende dage!

Andre indlæg i kategorien: Aktiviteter pĂ„ skolerne